Complicaties
Bij het gebruik van een Centraal Veneuze Katheter kunnen zich meerdere complicaties voordoen. De volgende complicaties kunnen zich voordoen:
Pneumothorax
Bij het inbrengen via de subclavia of jugularis kan per ongeluk de longtop aangeprikt worden. De patiënt wordt dan kortademig en heeft pijn in de borstkas.
Infectie
Micro-organismen kunnen makkelijk via de buiten- of binnenkant van de katheter in de bloedbaan terecht komen. Het risico op infecties neemt toe naarmate de katheter langer blijft zitten.
Luchtembolie
Er is een verschil van druk in de grote ader waarin de katheter ligt en de druk van de buitenlucht, daardoor kan er lucht aangezogen worden in het bloed. Dit risico ontstaat wanneer er een open verbinding is tussen de katheter en de buitenlucht. Een luchtembolie verstoort de bloedsomloop. De verschijnselen hiervan zijn een lage bloeddruk en onregelmatige ademhaling.
Verstopping
Voorkom verstopping door de katheter te flushen en af te sluiten volgens voorschrift. Voorkom ook het afknikken van de katheter door zorgvuldige fixatie.
Een zeldzame oorzaak van een niet lopende katheter is het Pinch off-syndroom. De katheter wordt afgekneld tussen het sleutelbeen en de eerste rib. Hierdoor loopt het centraal veneuze katheter onregelmatig.
Verplaatsing
Het is mogelijk dat de katheter zich op langere termijn spontaan verplaatst. Pijn in de nek, arm of tussen de schouderbladen tijdens de inloop van vloeistoffen kan hierop wijzen. Als de katheter zich buiten het bloedvat bevindt, moet deze verwijderd worden.
Maak jouw eigen website met JouwWeb