Artikel

Uitleg over het artikel
Het AMC heeft een onderzoek gedaan naar een PICC lijn of een CVC                          ( poortkatheter) hebben gedaan. Ze vroegen zich af waarbij je meer risico had op een BSI ( Blood systeem infectie ook wel bekend als sepsis) of een DVT ( diep-veneuze trombose). Ze hebben dit zowel voor klinisch als voor poliklinisch onderzocht. En wat blijkt uit het onderzoek is dat de risico op een trombose bij een PICC groter is dan bij een CVC. Maar een BSI ( sepsis) komt even vaak voor, maar poliklinische patiënten met een PICC hebben minder kans hierop. De PICC is wel goed te behouden door antistollingsmiddel toe te dienen mocht er sprake zijn van trombose.

Hieronder het artikel:

Risico op trombose is groter bij een PICC'
 
Verpleegkundigen in het AMC onderzochten of kankerpatiënten met een PICC (perifeer ingebrachte centraalveneuze catheter) meer risico lopen op sepsis en diepveneuze trombose dan patiënten met de al langer gebruikte centraal veneuze en poortkatheter. Bekijk hier de opzet en uitkomst van hun onderzoek. 

 

 

Onderwerp 

Bij kankerpatiënten worden PICC's (Perifeer Ingebrachte Centraal veneuze Catheter) gebruikt. Zij zijn hier tevreden over, omdat een PICC (moeizame) venapuncties overbodig maakt. Daarnaast is toediening van cytostatica, vocht, bloed en bloedproducten, antibiotica, contrastvloeistof en parenterale voeding eenvoudiger. Wij vroegen ons af of kankerpatiënten met een PICC meer risico lopen op een bloedstroominfectie (sepsis) en diepveneuze trombose dan patiënten met de al langer gebruikte centraal veneuze en poortkatheter. 

Conclusie, toepassing, evaluatie. 

PICC's kunnen veilig ingezet worden bij patiënten met kanker. Het risico op diepveneuze trombose (DVT) is verhoogd, maar klinisch niet onoverkomelijk. In de praktijk blijkt veelal dat de lijn behouden kan blijven als er antistolling gegeven wordt in de vorm van laagmoleculaire heparine, zoals Innohep® (tinzaparine). Het verhoogde risico dient wel meegewogen te worden bij het bepalen van de beste toegangsweg. 
BSI's komen even vaak voor bij PICC's als bij CVC's. In de poliklinische setting is de kans aanzienlijk kleiner bij PICC's dan bij CVC's, maar hierbij is geen subgroepanalyse voor kankerpatiënten uitgevoerd. 

De gevonden kans op DVT en BSI moet opgenomen worden in de standaard voorlichting aan patiënten en meegewogen worden bij het bepalen van de beste toegangsweg tot de bloedbaan bij kankerpatiënten. Ook moeten deze risico's afgewogen worden tegen andere relevante aspecten, zoals de kans op een pneumothorax bij het inbrengen van een CVC en de kosten. 

Eindconclusie

Ja, het risico op trombose is bij een PICC groter dan bij een CVC. Sepsis komt even vaak voor, maar poliklinische patiënten met een PICC hebben minder kans hierop .